Terug

Historie en sentiment: het ontstaan van de Rovershut

20 december 2019 De plek waar nu een sfeervol familiehuis staat, kent een lange geschiedenis. Zeerovers, smokkelaars, koeien en grote families: er heeft hier door de jaren heen van alles gehuisd. Lees mee over de rijke geschiedenis van de Rovershut, die vredelievender is dan de naam doet vermoeden.

Onderduikplek voor zeerovers
Het begon allemaal in 1688, de VOC vierde hoogtij. Aan de Reede van Texel meerden de schepen aan om te worden bevoorraad en te wachten op mooi weer voor ze op handelsreis gaan. Een ideale plek, óók voor lieden met snode plannen. Struikrovers, smokkelaars en zeerovers teisterden het eiland en hielden zich schuil in de duinen en bossen. Zo ook op de plek waar nu de Rovershut staat. Veel spannender wordt dit verhaal niet. Het gaat verder begin 1900, bij de koeien van boerderij Bloemwijk.

Logeren in de stal
Het waren namelijk de pinken van familie Witte die begin 1900 graasden op de rustige open plek in het bos. Deze eenjarige koeien van boerderij Bloemwijk konden hier in alle rust groter groeien tot volwassen koeien. Een stal (gebouwd rond 1937) maakte het werk wat makkelijker; de pinken hoefden zo niet steeds terug naar de boerderij. Jaren later, zo rond 1960, kwam het ‘op vakantie gaan’ op. Op boerderij Bloemwijk speelden ze hier slim op in. Vakantiegangers konden ‘kamperen bij de boer’ en ook logeren in de stal was mogelijk. De eerste gasten waren de families Rovers en Hutjes. U voelt hem al aankomen: de familie Witte toverde de stal hierna om tot groepsverblijf met de naam de Rovershut.

Plek vol herinneringen
Duidelijk is dat er heel wat avonturen zijn beleefd op en rond de Rovershut. Van zeeroversbelevenissen tot vakantieherinneringen. Een plek die een mooi vervolg verdient.

 

rovershut-vroeger.jpg