Terug

De Rovershut: duurzaam en milieubewust

15 maart 2021 Wist u dat… de Rovershut een duurzame plek is? Duurzaamheid en milieubewust zijn vinden we belangrijk. Daarom hebben we er bij de bouw en invulling van de nieuwe Rovershut op Texel rekening meegehouden dat alles zo duurzaam mogelijk is. Hoe we dat hebben gedaan? Dat vertellen we je graag in deze blog.

Houtskeletbouw
Hout is een herbruikbaar materiaal en heeft van nature een hogere isolatiewaarde dan bijvoorbeeld beton. Daarom is er bij de skeletbouw hout gebruikt. Hout is ook lichter en sneller mee te bouwen, waardoor er veel minder CO2-uitstoot plaatsvindt bij de bouw dan bij traditioneel beton en steen.

Isolatie
De Rovershut voldoet aan de hoogste isolatie-eisen, dat is terug te vinden in onder andere wanden, vloeren en dakisolatie. Ook is er HR++ glas gebruikt. Hiermee halen we een hogere isolatiewaarde dan bouwvoorschriften op dit moment en in de toekomst vragen. 

Waterbesparend
In alle badkamers en de keuken zijn waterbesparende kranen en douches geplaatst. Daarmee wordt al snel 50% aan water bespaard. Maar geloof ons; u merkt er niks van en doucht nét zo lekker met deze kranen. 
de-rovershut_ig_duurzaamheid-kranen.png

Warmtepompen
In plaats van een cv-ketel hebben we warmtepompen in de Rovershut. Deze warmtepompen halen energie uit de buitenlucht en zetten dit om in warmte voor een aangename temperatuur in de Rovershut en voor het verwarmen van water. De Rovershut is ook niet meer aangesloten op het gasnetwerk. Wij zijn dus all-electric, zoals dat genoemd wordt. 

Zonnepanelen
Zoals op bovenstaande foto al te zien is, liggen op het dak van de Rovershut 36 zonnepanelen. Zo wekken we onze eigen (zonne)energie op. 

Duurzame energie inkopen
Helaas lukt het niet om alle energie zelf op te wekken. De energie die we niet zelf kunnen opwekken, kopen we daarom 100% groen en duurzaam in. Hier hebben we ook een certificaat voor ontvangen van ENGIE (een leverancier van groene energie).
de-rovershut_fb_groencertificaat.png

Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen
Schoonmaken doen wij in de Rovershut met de schoonmaakmiddelen van Marcel’s Greensoap. Deze middelen zijn ecologisch afbreekbaar, kennen alleen natuurlijke bestanddelen, maken heel hygiënisch schoon en zorgen ook nog eens voor een lekkere frisse geur.

Gebouw herbruikbaar 
Ten slotte is 90% van het gebouw herbruikbaar. Mocht het ooit zo ver komen dat de Rovershut gesloopt wordt (voorlopig nog héél lang niet), kan 90% van het materiaal gerecycled worden.

We zijn er trots op dat we van de Rovershut op deze manier een duurzame plek hebben kunnen maken en ons steentje bijdragen aan het milieu. Wil je meer weten? Volg ons op social media of stuur ons een bericht